Wat is een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering eigenlijk?

Wanneer je een eigen onderneming hebt, zijn er allerlei zaken die je moet regelen. In veel gevallen niet verplicht, maar wel aan te raden is de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering. Maar veel ondernemers vragen zich af waar deze verzekering eigenlijk voor is en wat voor varianten er zijn. We geven je hier een korte introductie.

Waarom je een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering moet afsluiten

Als ondernemer wil je niet te veel geld uitgeven, dus alles wat je kunt besparen is meegenomen. Het is dus logisch dat je wilt weten wat een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering voor je doet. Deze verzekering is vergelijkbaar met een persoonlijke aansprakelijkheidsverzekering. Wanneer je bijvoorbeeld bij een opdrachtgever aansprakelijk wordt gesteld voor de schade aan een computer omdat je koffie er overheen viel, dan valt dit onder je bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering. Ook wanneer je aansprakelijk wordt gesteld voor letselschade balt dit onder de dekking. Zoals je misschien al wel vermoedt is het bijzonder aan te raden om deze verzekering af te sluiten. In veel gevallen ben je voor nog geen €10,- per maand goed verzekerd.

Moet je ook een beroepsaansprakelijkheidsverzekering afsluiten?

Een beroepsaansprakelijkheidsverzekering sluit je af wanneer je voor je werkzaamheden vanuit je beroep aansprakelijk gesteld kunt worden. Denk bijvoorbeeld aan een architect die een fout in een berekening maakt waardoor de bouw stil ligt of wanneer je advies als organisatieadviseur het bedrijf financiële schade heeft opgeleverd. Het hangt dus van de branche af of je deze verzekering nodig hebt. In sommige gevallen kan deze verzekering door een nieuwe opdrachtgever of branchevereniging verplicht worden gesteld.

Je hebt nu een idee gekregen van wat een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering is en welke je het beste voor jouw onderneming kunt afsluiten.