Zijn vitamines in de aanbieding een goed idee?

Iedereen kent wel fans van vitamine pillen en de goede verhalen die ze graag vertellen op feestjes. Maar werken ze eigenlijk wel en heeft het zin om vitamine aanbiedingen te kopen? Het eerlijke antwoord is dat het ervan afhangt. Sommige vitamines in de aanbieding werken goed en zijn uiterst heilzaam. Andere werken goed als ze op de juiste manier worden ingenomen; en weer andere niet zo goed.

Eerst een gezond dieet, dan vitamine aanbiedingen bekijken

Als je er echt voor wilt zorgen dat je lichaam de voedingsstoffen krijgt die het nodig heeft, begin dan met een gezond dieet. Dat betekent een dieet met veel plantaardig voedsel, waaronder fruit, groenten en volle granen, en een gematigde hoeveelheid magere eiwitten en zuivel. Eet waar mogelijk echt voedsel in plaats van bewerkt, en beperk suikers en verzadigde vetten tot een minimum.

Besparen met vitaminen aanbiedingen

Maar als je wilt besparen op je boodschappen betekent het niet dat je geen vitaminen aanbiedingen moet bekijken. Het betekent wel dat een gezonde voeding veel belangrijker en invloedrijker is voor je algehele gezondheid. Het zijn immers vitaminesupplementen, geen vitaminevervangers. Het doel is het aanvullen van een gezonde voeding, niet het vervangen ervan.

Multivitaminen aanbiedingen

Een van de populairdere aanbiedingen is de multivitamine, die door veel mensen wordt behandeld als een one-stop-shop voor voeding. Als je geen gezond dieet volgt, en ook niet van plan bent er een aan te nemen, wil je waarschijnlijk beginnen met een multivitamine supplement. Als je al een goed uitgebalanceerd dieet eet, zul je geen echte gezondheidsvoordelen zien in het nemen van een multivitamine.

Standaard multivitamines bevatten 100 procent van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) van verschillende vitaminen en mineralen. Maar weinig multivitamines bevatten alle voedingsbehoeften van je lichaam, omdat de pillen daar fysiek niet toe in staat zijn. De meeste laten calcium, ijzer en magnesium weg. Natuurlijk kan je lichaam calcium en ijzer niet tegelijk opnemen, dus zou je geen baat hebben bij een multivitamine die deze stoffen samen bevat.

Experimentele multivitaminen

Je ziet ook experimentele multivitaminen, dat wil zeggen supplementen met dubieuze gezondheidsclaims, zoals die welke beweren antioxidanten te bevatten die je kankerrisico verminderen. Sommige van deze toegevoegde ingrediënten hebben geen echt effect, terwijl sommige voordelen kunnen bieden, maar we weten het gewoon nog niet, terwijl andere juist kwaad doen. Veel bevatten bijvoorbeeld meer dan 400 IE vitamine E, een hoeveelheid die 18 keer boven de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid ligt en mogelijk schadelijk is. Als je een multivitamine wilt, neem dan gewoon de standaard en bespaar je geld.

Tenslotte hebben we de multivitaminen die je altijd moet vermijden: die met eigen mengsels van verschillende verbindingen. Als het supplement je niet vertelt hoeveel het van elk onderdeel bevat, is er geen manier om het veilig te gebruiken.

De voordelen van vitamine supplementen

Vitaminen en mineralen ondersteunen je lichaam op allerlei manieren, en veel daarvan werken samen. Bijvoorbeeld, vitamine E helpt DNA repareren, terwijl vitamine B12 het helpt opbouwen. Vitamine A ondersteunt de gezondheid van de botten, net als calcium en vitamine D.

Je lichaam haalt de meeste van deze voedingsstoffen uit je voedsel. Aan sommige echter, zoals B12, is moeilijker te komen. Dit geldt vooral voor veganisten en vegetariërs, omdat sommige voedingsstoffen die ons lichaam nodig heeft alleen uit dierlijke producten komen. Voor een goede gezondheid moeten mensen die voor deze levensstijl kiezen supplementen nemen.

Vitamine tekorten onderzoeken

Laboratoriumonderzoek helpt vitamine tekorten aan het licht te brengen, dus je kunt er baat bij hebben om met je huisarts over supplementen te praten. Hij of zij kan je ook begeleiden bij de beste praktijken, want je lichaam neemt sommige mineralen alleen op als je ze op een bepaalde manier binnenkrijgt. Sommige moeten samen met vetten worden opgenomen, andere werken elkaar tegen (zoals calcium en ijzer), en weer andere kan je lichaam niet opnemen in pil- of capsulevorm.

Zijn er risico’s aan vitamine aanbiedingen

Geen enkele hoeveelheid vitamine aanbiedingen neemt de plaats in van een gezonde voeding. Als je niet zeker weet wat gezonde voeding is, praat dan met je arts. Hij of zij zal je een lijst geven met voedingsmiddelen die je gezondheidstoestand ondersteunen.