Goud verkopen? Zorg voor een goede voorbereiding 

Als we naar de lange termijn gaan kijken, is goud een interessante belegging. Volgens sommige is goud het enigste ‘echte’ geld. Het wordt immers al duizenden jaren gebruikt als ruilmiddel (wat geld in feite is).  

Alhoewel er altijd bedrijven bezig zijn om meer goud te mijnen, komt er niet heel erg veel meer goud op de markt. Er is arbeid en investering nodig voordat goud uit de grond gehaald kan worden. Dit werkt anders met valuta zoals de euro. Overheden en centrale banken kunnen in feite zoveel valuta creëren als maar kan. Vroeger waren vrijwel alle valuta gedekt door goud, tegenwoordig is dat niet meer het geval en werken met zogenaamd fiat geld.  

Hoe voorbereiden op verkoop van goud? 

Als je op een punt bent aangekomen dat je gouden munten verkopen wilt gaan doen voor geld, dan is het verstandig om een goede voorbereiding te doen. Vanzelfsprekend wil je als verkoper natuurlijk de hoogste prijs voor het goud ontvangen. Dat is logisch. Met een goede voorbereiding weet je wat je in handen hebt en kun je vervolgens een vergelijking gaan maken tussen de verschillende inkopers. 

Hoeveel puur goud heb je eigenlijk? 

Misschien heb je wel een weegschaaltje thuis staan in de keuken. Begin eens met het wegen van het goud. Als je een digitale keukenweegschaal hebt, is dit over het algemeen redelijk nauwkeurig. Het is een logische gedachte dat je vervolgens het aantal gram X de huidige goudprijs doet. Toch is dit in de meeste gevallen niet hoe het werkt. In de meeste gevallen zijn sieraden namelijk niet gemaakt va puur goud.  

Ze zijn bijvoorbeeld 18 karaat of 14 karaat goud. Dit zijn legeringen, wat wil zeggen dat het pure goud is gemengd met andere metalen. Zo bevat 14 karaat goud bijvoorbeeld 58,5% puur goud en 18 karaat bijvoorbeeld 75% puur goud. Op basis van deze informatie kun je vervolgens berekenen wat je sieraden ongeveer waard zijn. De goudprijs die op het internet kunt vinden is overigens niet de prijs die je zult ontvangen bij een inkoper. Deze inkopers maken immers een marge tussen de goudprijs en inkoopprijs.